Terug naar overzicht

6% btw afbraak en heropbouw verlengd tot 31 december 2023: dit moet je weten

08 december 2022
6% btw afbraak en heropbouw

Kocht jij een woning die grondige renovatiewerken nodig heeft? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om die volledig af te breken. Zeker nu de 6% btw afbraak en heropbouw met een jaar is verlengd. Wij leggen je graag uit hoe dat nu precies weer in elkaar zit.

Wat houdt deze regel in?

Sinds 2007 geldt een btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de afbraak en heropbouw van woningen in 32 steden. Vorig jaar werd deze regel uitgebreid naar woningen in het hele grondgebied en was dit normaal geldig tot 31 december 2022. Sinds dit jaar weten we dat het met een jaar verlengd is. De regel houdt in dat je het volledige gebouw moet slopen en op dezelfde grond een nieuwe woning heropbouwt. En dat kan dus nu aan 6% btw tot 31 december 2023.

Een leuk extraatje dat samen met deze verlenging werd beslist: tot 31 december 2023 geldt er ook een een tijdelijke verlaging van 21% btw naar 6% btw voor de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler voor woningen jonger dan 10 jaar. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat hier al langer een verlaagd btw-tarief voor.

Waarom werd deze regel verlengd?

De bedoeling van deze btw-verlaging is enerzijds om oude en leegstaande woningen nieuw leven in te blazen. Maar hij is er vooral om de bouwsector te ondersteunen en om mensen vlotter toegang te geven tot kwaliteitsvolle woningen. En ook als kleine compensatie voor de stijgende energieprijzen.

Waar moet je extra goed op letten?

Er zijn een aantal belangrijke regels waar je rekening mee moet houden als je wil genieten van de 6% btw afbraak en heropbouw. Wij zetten de 5 belangrijkste op een rij:

  • De afbraak moet van grote omvang zijn*
  • De afbraak en de heropbouw moeten plaatsvinden op hetzelfde perceel
  • De woning moet gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer of koper zijn, zowel in binnen- als buitenland
  • Het moet gaan om een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m2
  • De woning moet ten laatste 31/12/2023 opgeleverd worden

Advies nodig over de regelgeving rond 6% btw afbraak en heropbouw?

Verschillende van onze projecten voldoen aan de 6%-regel. Contacteer ons en we leggen je graag uit welke dat zijn.

 

* Een oude woning, loods, fabriek of winkelruimte worden normaliter beschouwd als significant. Een constructie opgetrokken uit niet-duurzame materialen daarentegen beantwoordt meestal niet aan dit criterium. Hetzelfde geldt wanneer enkel een fundering, ondergrondse buizen of leidingen, of een omheining worden afgebroken. Voorbeelden van niet aangemerkt als significant gebouw: een duiventil, een tuinhuis, een schuilplaats voor een paard in de wei, …
Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download
© Promobuild 2024