Terug naar overzicht

Appartement kopen? Hier onze 4 tips

10 maart 2022

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een appartement. Soms is het moeilijk om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden. Zeker als het de eerste keer is dat je een appartement koopt. Vastgoedexperts Pauline en Maxime van Promobuild helpen je hier op de goede weg.

 

1.    Nieuwbouw of renovatie

Wil je meteen in een volledig afgewerkt appartement inhuizen, of ben je bereid om eerst wat renovatiewerken uit te (laten) voeren? Een nieuwbouwappartement zal een grotere investering zijn, maar je hebt wellicht minder extra kosten na de aankoop.
Denk niet alleen aan het appartement dat je wil kopen. De gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw zorgen ook voor bijkomende kosten. Het dak, de trappenhal, lift, inkomhal, …  Gemiddeld is een appartementsgebouw om de 20 jaar aan renovatie toe. Zeker als het al om een ouder gebouw gaat. Je kan bij de syndicus nagaan welke werken er al zijn uitgevoerd in de voorbije jaren en ook welke er nog op de planning staan. Denk eraan, als eigenaar van een appartement draai je mee op voor de kosten van de renovatiewerken in de gemeenschappelijke delen.

 

2.    Locatie, locatie, locatie

Je zal het misschien al wel snappen. De locatie speelt een zeer belangrijke rol bij het kopen van een appartement. Wil je alle voorzieningen op wandelafstand? Dan kies je best voor een stad. Hou je van rust? Dan blijf je net beter weg van drukke stadscentra. De locatie waar je een appartement koopt, kun je niet meer veranderen. Zorg dus dat het plaatje meteen klopt.

 

3.    Tuin of balkon

Je weet ondertussen waar je een appartement wil kopen. Een volgende vraag is of je een tuin wilt, of een terras/balkon voldoende is. Bij moderne projecten hebben de gelijkvloerse appartementen vaak toegang tot een gemeenschappelijke tuin. Een groot voordeel als je graag in het groen vertoeft, maar er zelf geen werk in wilt steken. Kijk je liever van op een afstand naar de groene omgeving? Dan is een balkon of terras meer iets voor jou.

 

4.    Indeling van het appartement

Veel kopers weten het niet, maar zelfs in dezelfde appartementsblok kan de indeling van de ruimte sterk verschillen. Het gaat dan niet enkel om één of twee (of meer) slaapkamers, maar ook over de oppervlakte ervan. Hou ook hier rekening met jouw eigen voorkeuren. Heb je graag een grote slaapkamer of een grote leefruimte? Een extra kamer voor telewerk? De keuze is aan jou. Als je vroeg genoeg instapt in het project, heb je vaak de keuze om zelf nog aanpassingen te doen.

 

Geraak je er nog niet uit? Nood aan professioneel advies? Of gewoon een klankbord? Geef ons een seintje en we helpen je graag verder!

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download