Terug naar overzicht

Investeren in vastgoed: zo begin je eraan

06 oktober 2022
Investeren in vastgoed

Wie investeert in vastgoed, investeert in een van de meest stabiele beleggingen die er zijn op lange termijn. Maar niet iedereen weet hoe dat werkt. Daarom leggen wij je graag uit hoe je eraan begint.

Waarom investeren in vastgoed?

Een van de grootste voordelen is dat het een markt is waar altijd vraag naar zal zijn. De bevolking blijft groeien, waardoor de vraag naar woningen ook groter wordt.

Omdat vastgoed een tastbare en zichtbare investering is, geeft het een veilig gevoel. Zeker wanneer de beurs wispelturig is of je spaarrekening weinig opbrengt. Als je je pand meteen verhuurt en op termijn doorverkoopt, heb je zelfs 2 bronnen van inkomsten: je directe huurinkomst én een mogelijke meerwaarde als je het verkoopt. Hoe vroeger je dus begint met beleggen in vastgoed, hoe sneller je geld rendeert.

Begin bij deze 3 stappen

Waar moet je aan denken vooraleer je investeert in vastgoed? Voor ons begint dat bij deze 3 stappen:

1. Bepaal je budget

Hoe groot je totale budget is, hangt af van verschillende factoren: het type vastgoed en de aankoopprijs, maar ook de registratierechten en notariskosten. Je hoeft niet 100% terug te vallen op je eigen middelen, maar hou er wel rekening mee dat je vaak 20% zelf moet neertellen. De overige 80% kan je lenen bij de bank. Maak gerust een afspraak met je financieel adviseur om te weten hoeveel je kan lenen, wat de huidige rentevoet is en hoeveel je maandelijks moet afbetalen.

2. Kies je locatie

De juiste locatie kan je investering écht succesvol maken. Denk hier goed over na, want het enige dat je niet kan veranderen aan vastgoed is de locatie. Zo lijkt een huis of appartement verhuren in centrumsteden evident, toch is er iets belangrijks waar je op moet letten: wordt de stad duurzaam verder ontwikkeld? Dat zorgt er namelijk voor dat de locatie aantrekkelijker wordt voor huurders of om je vastgoed door te verkopen. Een prachtig project in een verouderde buurt brengt niet op.

3. Verhuurders zoeken

Verplaats je in de gedachten van de huurders die je wil aantrekken. Wil je iemand die ruimte en rust zoekt? Investeer in vastgoed op het platteland. Wil je verhuren aan studenten? Ga dan voor een efficiënt ingerichte studio die dicht bij de campus of het openbaar vervoer ligt. Let ook op de staat van het vastgoed. Iets dat hoogwaardig is afgewerkt, is duurder om aan te kopen maar je hebt een kleiner risico op renovatiewerken, het geraakt sneller verhuurd en je kan er een hogere huurprijs voor vragen.

Minder zorgen met een makelaar

Wil je zelf je vastgoed verhuren of schakel je een makelaar in? Bij Promobuild hebben we alvast een goede connectie met betrouwbare makelaars. De meesten vragen een vergoeding van 1 maand huur. Dit lijkt in het begin veel, maar dat is niet zo als je merkt hoe hard hij je ontzorgt.

Makelaars regelen de huurdersbezoeken, adviseren je over de huurprijs en maken je woning extra aantrekkelijk. Ze hebben ook een groot netwerk en kunnen snel de juiste huurder vinden. Daarnaast zorgen zij voor alle administratieve rompslomp zoals het opstellen van het huurcontract en de plaatsbeschrijving.

De meerwaarde van een 2de parkeerplaats

Wat je niet mag vergeten: een parkeerplaats voorzien bij het huis of appartement dat je gaat verhuren. Extra tip: voorzie een 2de parkeerplaats. Zo kan je niet alleen meer huur vragen, maar het is ook een meerwaarde wanneer je het pand terug verkoopt.

Let er wel op: vraag dit op tijd aan bij de bouw van je pand. Want eens alles gebouwd is en er geen plaats meer voorzien is, kunnen we er geen meer bijmaken.

Meer info nodig over investeren in vastgoed?

Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download