Terug naar overzicht

Wat met de stijgende bouwkosten? Drie tips om een appartement te kopen

04 juni 2022
Appartement kopen

De stijgende bouwkosten zijn een feit, en er wordt nog niet meteen een daling verwacht. Denk je er toch aan om een appartement te kopen? Dan hebben wij bij Promobuild drie concrete tips voor jou.

1. Wacht niet tot de prijzen dalen

De stijgende kosten schrikken mensen af om te investeren in een woning of een appartement. De meerderheid wacht liever tot de kosten weer dalen. Een logische reactie, maar niet meteen de beste oplossing. Want terwijl de prijzen elke dag blijven stijgen, is een daling van de bouwkosten nog lang niet in zicht. Dat betekent dat hoe langer je wacht, hoe duurder je aankoop zal worden. Twijfel dus niet te lang en koop je appartement zo snel mogelijk. Het blijft een zeer goede investering op lange termijn.

2. Kies voor een vaste rentevoet

Niet alleen de prijzen in de bouw, maar ook de rentevoeten stijgen. Wil je een lening afsluiten? Dan kan je kiezen tussen een vaste of een variabele rentevoet. Kies je voor een vaste rentevoet, dan ga je voor zekerheid. Je betaalt de rentevoet op het moment dat je de lening afsluit. Dit bedrag ligt dus vast.

Kies je voor een variabele rentevoet, dan houdt dat meer risico in. Het bedrag dat je maandelijks afbetaalt zal schommelen afhankelijk van hoe hoog of hoe laag de rentevoet op elk moment is. Op dit moment liggen de rentevoeten hoger dan de jaren voordien. Daarnaast verwachten we niet meteen een daling, maar juist een stijging.

Wil je zeker zijn van je budget en niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Sluit dan een lening af met een vaste rentevoet en speel op safe.

3. Koop wanneer de oplevering in zicht is

In de eerste fases van de bouwwerken is de kans groter dat prijzen zullen schommel. Maar hoe meer de werken geëvolueerd zijn, hoe stabieler het budget blijft. De grootste kosten zijn dan al gemaakt en vastgelegd. Koop daarom wanneer de oplevering in zicht is, en je zeker bent dat de aankoopprijs niet (al te veel) meer zal afwijken.

Zit je nog met twijfels of vragen? Of heb je nood aan professioneel advies? Geef ons een seintje en we helpen je met veel plezier verder!

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download