Terug naar overzicht

Je eerste huis kopen? Volg dit stappenplan voor een zorgeloze zoektocht!

25 april 2024
Vrouw houdt sleutel van eerste woning voor zich uit.

Je eerste huis kopen is een spannende mijlpaal in je leven, het is een proces waar je goed over moet nadenken. Met dit handige stappenplan loodsen we je door alle belangrijke fases wanneer je bij Promobuild wil kopen.

Stap 1: bepaal je budget

Hoeveel kan je lenen? Hoeveel eigen middelen heb je? Maak een realistische inschatting van je maandelijkse aflossingstermijnen. Er bestaan verschillende online budgetcalculators die je hierbij helpen, maar het meest efficiënt is om langs te gaan bij je bank of een kredietmakelaar voor persoonlijk advies. Hou ook rekening met de extra kosten, zoals notariskosten, registratierechten en eventuele verhuiskosten.

Stap 2: bezoek verschillende woningen

Zodra je budget vastligt, kan je op zoek gaan naar de perfecte woning. Bepaal wat je belangrijk vindt: stijl, aantal kamers, of je wil verbouwen of niet … Maak gebruik van online zoekertjes, contacteer een immokantoor, bezoek open huizen of bekijk de projecten op onze website.

Tijdens je zoektocht let je het best goed op de staat van de woning en de energieprestaties. Vergelijk verschillende woningen met elkaar, neem je tijd en ga niet overhaast te werk.

Stap 3: onderteken het compromis

De woning van je dromen gevonden bij ons en akkoord met de vraagprijs? Dan neem je een optie op je woning en betaal je hierbij een immobilisatievergoeding. Tijdens de werken krijg je mee inspraak in de afwerkingsgraad van je huis of appartement. Zodra de woning klaar is, betaal je het resterende bedrag bij de notariële akte.

Stap 4: zoek de beste lening

Regel de financiering van je woning. Ga hiervoor langs bij je bank of kredietmakelaar. De kans bestaat dat je je vertrouwde bank moet achterlaten omdat een andere partij een goedkopere lening heeft met betere rente. Doe dus zeker een uitgebreide zoektocht!

De meest gebruikte financieringsvorm is de hypotheeklening of hypothecair krediet. Hierbij leent de bank je het geld om je woning te kopen. De woning dient dan als onderpand voor de lening.

Stap 5: onderteken de akte

Wanneer we het appartement opleveren, verlijdt de akte en betaal je het resterende bedrag. Daarna krijg je de sleutels en ben je de officiële eigenaar van je woning. Proficiat!

Nog een paar tips: doe een rondleiding in de woning met de verkoper, controleer of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd zoals afgesproken en neem de meterstanden op.

Hulp nodig bij het stappenplan voor je eerste huis?

Ziezo, nu ben je helemaal klaar om aan de zoektocht van je eerste of nieuwe woning te beginnen! Nog een tip: laat je bijstaan door een betrouwbare projectontwikkelaar zoals Promobuild. Bij ons ben je zeker van een kwalitatieve afwerking van je huis of appartement en van een topservice na verkoop.

Heb je nog vragen hierover? Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download