Terug naar overzicht

Wonen in de stad of op het platteland? Hier hou je best rekening mee!

04 mei 2023
wonen in de stad of op het platteland

Wanneer je een nieuwe woning wil kopen is niet alleen het pand belangrijk, maar ook de locatie. En dat begint vaak met de vraag: ‘Wil ik wonen in de stad of op het platteland?’ Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Hier zijn alvast een aantal zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden.

Ruimte: vrijstaand huis, rijhuis of appartement

Op het platteland vind je meer vrijstaande huizen, wat ideaal is voor wie veel ruimte en meer privacy wil. En daar hoort vaak een grote tuin bij. Liefhebbers van het buitenleven of ouders met kinderen zullen hier grote voorstanders van zijn. Denk wel: hoe groter je tuin, hoe meer werk je hebt om hem te onderhouden.

In een stad zijn er meer rijhuizen of appartementen. Het grootste voordeel hiervan is dat je woning extra geïsoleerd is door de muren van je buren. Je energieverbruik ligt zo een pak lager en dat merk je op je factuur.

Rust versus sociaal

Hou je van rust en veel natuur? Dan is een woning op het platteland de beste optie. Er is minder drukte, minder verkeer en minder lawaai. Ook staan de huizen verder uit elkaar en leeft de bevolking minder dicht op elkaar. Perfect om na een lange werkdag je hoofd leeg te maken! Wat wel moeilijker gaat, is om na die lange werkdag te ontspannen tijdens een avondje uit: cafés, theaters, bioscopen en zelfs fitnesscentra zijn minder talrijk aanwezig.

Ben je een socialer type? Twijfel dan niet en ga voor de stad. Hier zijn meer sociale gelegenheden in je buurt waardoor je sneller andere mensen ontmoet. Spontaan restaurantbezoekje op donderdagavond? Dat kan zomaar op wandelafstand! Dit is natuurlijk minder ideaal wanneer je wil relaxen en nood hebt aan stilte om je heen.

Bereikbaarheid

Wie buiten de stad woont, heeft meestal een auto nodig. Het positieve is dat het op het platteland veel eenvoudiger is om voor de deur te parkeren, of zelfs in je eigen garage. Uiteraard kan je steeds kiezen voor de fiets! Zo geraak je aan de dichtstbijzijnde trein- of bushalte en vermijd je de auto.

Als je in de stad woont, zijn er heel wat belangrijke zaken dicht bij huis. Werk, school, supermarkt, restaurants … liggen meestal op fiets- of wandelafstand van je woning. Je hebt je auto dus minder nodig en bespaart zo op onder andere brandstofkosten. Heb je geen auto? Geen probleem! Het openbaar vervoer in een stad is goed geregeld.

Prijs

De kostprijs van een woning is voor velen een doorslaggevende factor bij het kopen van een huis of appartement. Woningen op het platteland zijn vaak minder duur en worden alleen maar goedkoper hoe verder ze van een stad liggen. Hou wel rekening met eventuele renovatiekosten.

In steden ligt de kostprijs hoger, maar je kan wel op andere zaken besparen. Je woont bijvoorbeeld compacter waardoor je minder betaalt voor elektriciteit, verwarming en onderhoud. Je hoeft ook minder uit te geven aan een wagen of openbaar vervoer, want je kan je eenvoudig te voet of met de fiets verplaatsen.

Het ruime aanbod van Promobuild

Bij ons vind je verschillende soorten woningen in verschillende gebieden. De meeste van onze projecten bevinden zich aan de rand van een stad. Zo ben je makkelijk in het centrum, terwijl je geniet van rust. Leuk weetje: al onze woningen hebben een parking. Bekijk hier alvast onze projecten die te koop staan.

Het belangrijkste is dat de keuze of je wil wonen in de stad of op het platteland persoonlijk is. Denk goed na wat jij wil en weeg de voor- en nadelen af. Neem je tijd om te bepalen wat voor jou het belangrijkst is en maak dan je keuze.

Advies nodig over wonen in de stad of op het platteland?

Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download