Terug naar overzicht

De 7 opvallendste bouw- en woontrends van 2023

16 februari 2023
woontrends 2023

Elk jaar zijn er weer een aantal nieuwe trends die opduiken. En dat is dit jaar niet anders! Wij vatten onze favoriete bouw- en woontrends van 2023 graag samen voor jou.

De woontrends van 2023

Duurzaamheid

We willen steeds meer ons steentje bijdragen aan een groenere planeet. Daarom kiezen we vaker voor duurzaam- of tweedehands materiaal. Veel mensen gaan ofwel op zoek naar antiek en vintage stuks ofwel naar nieuwe materialen die lang meegaan of gerecycleerd zijn. Sommigen gaan nog een stap verder en maken hun meubels zelf.

Tip: schaf je nieuwe meubels aan? Check of er een label opstaat met keurmerk. Met het FSC-label ben je bijvoorbeeld zeker van duurzaam geproduceerd hout.

Natuur

In 2023 halen we de natuur letterlijk in huis. Dat doe je enerzijds door grote planten in verschillende ruimtes te zetten en anderzijds door de kleuren en het materiaal dat je gebruikt. Combineer groene, bruine en beige tinten met natuurlijke houtsoorten en stoffen zoals linnen en katoen. Of ga nog een stap verder en haal materiaal van kurk en bamboe in huis. Hierdoor krijgt je thuis een warme, levendige uitstraling.

Minimalisme

Less is more. Dit jaar willen we vooral licht en luchtig wonen en met weinig een groot effect creëren. Het wordt steeds belangrijker dat we tot rust komen in ons huis. Daarom blijft de minimalistische stijl ook in 2023 een trend.

Hoe je dat het best toepast? Ga voor strakke vormen, natuurlijke materialen en ingetogen kleuren zoals aardetinten.

Statement stuks

Mag het wat meer zijn? Goed nieuws! Want het tegenovergestelde van het minimalistische is ook een trend: maximalisme en statement meubels. Mix & match erop los, ga voor eclectische prints en vrolijke kleuren, hang kunst of speels behang aan de muur en kies voor meubels en accessoires in gewaagde kleuren. Alles kan! Het mag opvallen en in contrast staan met de rest van je interieur.

De bouwtrends van 2023

Duurzaamheid en circulariteit

Ook bij het bouwen is investeren in materiaal met een lange levensduur van belang. Dat is duurder, maar op lange termijn maakt het een groot verschil qua onderhoudskosten. Ecologisch bouwen verlaagt ook je energiefactuur: dat kan dankzij dubbel glas en ledverlichting, maar ook door groene energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie.

Dit staat in lijn met circulair bouwen, waarbij je gebruikt bouwmateriaal recycleert en een nieuw leven geeft. Beton, hout, glas … zo goed als alles kan hervormd worden naar een kwalitatief alternatief.

Domotica

Een technologische trend: vanop afstand je apparaten thuis bedienen. Op je werk de verwarming lager zetten, een app om duurzame verlichting mee te bedienen, tools om slimmer om te gaan met elektriciteitsverbruik … Velen gebruiken het omwille van comfort, maar het bespaart ook energie net omdat je alles vanop afstand kan bedienen en zo bijvoorbeeld de verwarming niet de hele dag opstaat terwijl jij weg bent.

Geventileerde open ruimtes

Van je keuken, eet- en woonkamer één ruimte maken geeft je een ruimer gevoel en zorgt voor extra gezelligheid in huis. Niet alleen leefruimtes met elkaar verbinden is een trend, de tuin hier deel van laten uitmaken ook. Dat doe je door grote ramen te zetten en door een rechtstreekse toegang te hebben tot je tuin.

Het is belangrijk dat je alle ruimtes voldoende ventileert. Dat is goed voor je gezondheid, want het drijft de ongezonde lucht in huis weg. Je voorkomt ook vochtproblemen, schimmel en zelfs huisstofmijt!

Vragen over de bouw- en woontrends van 2023?

Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download