Terug naar overzicht

Bouwgrond kopen? Dit zijn de tips van Promobuild!

16 februari 2023
bouwgrond kopen

Wil je een bouwgrond kopen? Dan komt daar heel wat bij kijken. Er zijn een aantal basics waar je zelf aan denkt, zoals het budget en de locatie. Maar er zijn heel wat andere zaken die minder voor de hand liggend zijn. Wij vertellen je graag een aantal extra tips waar je volgens ons op moet letten.

Wat voor tuin wil je?

Controleer de oriëntatie van de tuin. Wil je graag in de zon zitten? Check dan dat de tuin zuidgericht is. Wil je meer schaduw? Ga dan voor één die noordelijk ligt.

Lees ook je bodemattest goed na. Dit document geeft weer of de OVAM beschikt over relevante gegevens over de bodemkwaliteit. Is een grond niet opgenomen in het grondeninformatieregister? Dan wordt een blanco bodemattest uitgereikt. Dit betekent dat OVAM geen relevante gegevens heeft van die grond en er dus ook geen uitspraak over kan doen. Maar dit wil niet zeggen dat de bodem niet verontreinigd is.

Is de grond vervuild? Dan heeft dit niet per se ernstige gevolgen. Er wordt dan wel afgeraden om een moestuin te starten of kippen te houden op die plaats.

Check het soort gebied: overstromingsgevoelig of niet

Wil je weten of je bouwgrond in overstromingsgevoelig gebied ligt? Doe de watertoets van de Vlaamse Overheid. Als dit effectief zo is, zijn er vaak bepaalde bouwverplichtingen of -beperkingen aan verbonden. Omdat in brandverzekeringen steeds verplicht een dekking tegen natuurrampen zit en de kans op overstromingen in risicogebieden groter is, betaal je een hogere verzekeringspremie.

Bij het kopen van een bouwgrond is de verkoper steeds verplicht om deze informatie te delen met de koper. Dus je bent sowieso op voorhand op de hoogte.

Hou je aan de bouwstijl

Denk eraan dat je niet zomaar mag bouwen wat je wil. Elke bouwgrond is onderworpen aan stedenbouwkundige voorschriften. Die hebben invloed op de diepte en breedte van je huis, de vorm van je dak, de rooilijn, of je een carport of garage mag bouwen, de kleur van de gevel …

Denk dus op voorhand goed na wat voor huis je wil en bekijk de bouwvoorschriften van de omgeving. Wil je wijzigingen aanbrengen? Doe dat dan zo vroeg mogelijk, want zo’n procedure duurt enorm lang en je hebt kans op een negatief antwoord.

Wie zijn de buren?

Last but not least: kijk op voorhand wie je buren zijn. Ga gerust langs en voer er een gesprek mee. Zo weet je niet alleen of je eventueel overlast kan hebben, buren kunnen je extra informatie geven over de buurt en de bodem waarop je zou wonen én ze weten vaak de geschiedenis van het perceel. Op basis van de situering van hun huis, zie je ook meteen op hoeveel afstand van de perceelsgrenzen je moet blijven.

Bouwgrond kopen bij Promobuild

Bij Promobuild houden we rekening met bovenstaande zaken. Koop je een bouwgrond bij ons? Dan weet je exact wat je koopt, want wij beschikken over de nodige plannen en documenten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij kiezen alle bouwgronden zorgvuldig uit zodat ze jou zeker bevallen.

Een greep uit ons aanbod:

Wil je een bouwgrond kopen, maar heb je nog vragen?

Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download