Terug naar overzicht

Je leefruimte inrichten? Met deze tips zet je alles naar jouw hand

09 mei 2022
Leefruimte inrichten

Je leefruimte inrichten? Het is niet gemakkelijk. Onze partner Frederic Van Dooren van ontwerpbureau Lungoo geeft drie tips om de inrichting van je appartement helemaal naar jouw hand te zetten.

“Samen met Promobuild creëren we in elk appartement een basissfeer die rust uitstraalt en waar de koper zelf nog eigenheid aan kan geven”, zegt Frederic Van Dooren. “Dat doen we door de typische inrichting van een appartement bij te sturen, of er soms zelfs volledig van af te stappen. We creëren ruimtelijkheid. Een slaapkamer hoeft niet alleen een slaapkamer te zijn, er kan ook een bureau of een leeshoekje in passen. Hetzelfde geldt voor je leefruimte.”

“Om de leefruimte helemaal van jou te maken is het een goed idee om je voor te bereiden op papier. Maak een schets van je leefruimte, meestal is dat je zithoek en je keuken. Duidt verschillende plekjes aan die je wilt creëren. Zoals een zithoek, een plek waar de kinderen huiswerk kunnen maken, een leeshoekje, een eethoek, een ontbijtplekje, een bureau, wat je maar wil. Wanneer je deze hoekjes in je ruimte bepaald hebt, kan je ze beginnen inrichten.”

Maar hoe begin je daaraan? Drie praktische tips van Frederic.

1. Gebruik opvullende objecten

“Om plekjes te creëren in je appartement kan je werken met objecten die je ruimte vullen. Dat kan gaan van dressoirs en boekenkasten tot planten en staanlampen. Wil je gezelligheid en eigenheid creëren, probeer dan met die elementen te spelen. Zet je planten niet standaard in de hoek van de kamer, maar misschien staan ze wel mooi in het midden van je ruimte. Zet je dressoir niet tegen de muur, maar gebruik het op een speelse manier om je zithoek en bureau van elkaar te scheiden. Ook leuk is om een laag tafeltje met planten of boeken achter je zetel te zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos, je moet gewoon durven.”

2. Werk met tapijtzones

“Een andere manier om plekjes in je leefruimte af te bakenen zijn tapijtzones. Wil je een gezellig leeshoekje in de woonkamer? Ga dan bijvoorbeeld voor een rond tapijt met een comfortabele stoel, een lamp en een tafeltje. Of maak je zithoek gezelliger door een grote mat onder je zetel te leggen.”

3. De juiste afwerking

“Een print op de muur of een goeie lik verf kan wonderen verrichten. Ook dit is een manier om zones te creëren. Ga je voor een opvallend behang in de keuken? Beperk het niet tot één muur, maar trek de kleuren subtiel door naar een andere muur of zelfs het plafond. Zo baken je de ruimte af, maar behoud je toch nog een zekere eenheid in je woning. Ben je geen fan van gekleurde muren? Dan kan je nog altijd enkele kleuraccenten laten terugkomen in kadertjes tegen de muur bijvoorbeeld. Opties genoeg!”

Heb je nood aan professioneel advies? Of gewoon een klankbord? Geef ons een seintje en we helpen je graag verder!

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download