Terug naar overzicht

Kopen of bouwen? De grootste voor- en nadelen uitgelicht!

29 september 2023
kopen of bouwen

Een woning kopen of bouwen? Dat is een afweging die velen moeten maken wanneer ze naar een nieuwe woning willen verhuizen. En dat is zeker geen makkelijke keuze. Daarom zetten wij de voornaamste voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Je hebt beslist dat je naar een nieuwe woning wil verhuizen. Maar ga je een bestaande, afgewerkte woning kopen? Of ga je een nieuwbouw (laten) bouwen? Hieronder lees je alvast waar je best rekening mee houdt.

Bestaande afgewerkte woning kopen

Voordelen

  • Een bestaande woning is snel beschikbaar en je hoeft dus niet te wachten op eventuele vertragingen die kunnen oplopen tijdens een bouwproces. Je kan vaak al na 4 maanden meteen intrekken!
  • Je weet exact wat de kostprijs is van de woning en komt niet voor verrassingen te staan wanneer bijvoorbeeld de materiaalprijzen stijgen.

Nadelen

  • Bestaande woningen hebben al een bepaalde indeling en stijl, waardoor het waarschijnlijk niet 100% volledig naar jouw wens Als je dit wil aanpassen, staan er grote werken op de planning die ook weer extra geld kosten.
  • Oudere woningen hebben vaak verborgen gebreken die pas aan het licht komen nadat je de woning hebt gekocht. Hierdoor kan je achteraf voor onverwachte reparatiekosten komen te staan.
  • Het EPC-label van bestaande woningen is vaak slechter dan D dus binnen de 5 jaar sta je voor extra kosten.

Nieuwbouw zelf bouwen

Voordelen

  • Jij bouwt je nieuwe huis volledig zoals jij dat wil. Jij kiest de indeling, materialen, kleuren en afwerkingen die bij jou passen.
  • Nieuwbouwwoningen worden energie-efficiënt ontworpen, waardoor je lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk hebt.
  • Omdat alles compatibel is met de laatste nieuwe wetten is de kans op verborgen gebreken véél kleiner en hoef je je niet snel zorgen te maken over onderhouds- en herstellingskosten.
  • De eerste 5 jaar kan je genieten van vermindering of zelfs wegvallen van onroerende voorheffing.

Nadelen

  • De kostprijs kan hoger zijn dan wanneer je een bestaande woning koopt, en het kost ook meer tijd. Zo’n proces duurt makkelijk 2 jaar in plaats van 4 maanden bij een bestaande woning. Er zijn namelijk architecten, aannemers en bouwvergunningen nodig. Vertragingen kunnen voorvallen en je prijs kan naar het einde toe oplopen.
  • Een bouwproces brengt vaak onverwachte uitdagingen met zich mee, waardoor jij meer stress ervaart tijdens de volledige periode van de werken. Ook de relatie met je partner of de personen waarmee je nauw samenwerkt om dit te realiseren kan onder druk komen te staan.

De tips van Promobuild over een woning kopen of bouwen

Ons advies? Een nieuwbouwwoning (laten) bouwen is een pak voordeliger op lange termijn. Wij geven je alvast een aantal zaken mee waar je best rekening mee houdt wanneer je een nieuwbouwwoning (laat) bouwen:

  1. Vraag offertes op bij meerdere plaatsen en probeer uiteindelijk een forfaitprijs af te sluiten.
  2. Leg op voorhand een budget vast en deel dit met alle partijen zodat ernaar gewerkt kan worden.
  3. Laat je droomwoning op een realistische manier uitwerken en bereken wat het kostenplaatje is. Pas daarna aan wat je minder belangrijk vindt.
  4. Voorzie extra budget voor eventuele onvoorziene kosten.
  5. Bouw niet te groot. Daardoor is het kostenplaatje minder hoog en heb je achteraf minder energie- en onderhoudskosten.

 

Meer weten over of je nu best een woning gaat kopen of bouwen?

Promobuild is de juiste partij voor zowel afgewerkte als niet afgewerkte woningen. Wij bieden gronden aan waarop nog gebouwd kan worden naar eigen smaak én afgewerkte woningen en appartementen waarbij je nog veel keuze hebt afhankelijk van op welk moment je mee in het verhaal stapt.

Ga je met ons in zee en stap je vroeg in? Dan kan je zelf nog veel keuzes maken: kleuren, badkamer, aantal stopcontacten en positionering ervan, vloer, eventuele niet-dragende muren kunnen zelfs nog aangepast worden … Je hoeft hiervoor zelf geen contact te leggen met aannemers, je krijgt van ons één vast aanspreekpunt!

 

Kortom, bij Promobuild zit je goed voor je nieuwe woning. Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download