Terug naar overzicht

Kopen of huren? De trends en verwachtingen voor de huizenmarkt in 2024!

10 april 2024
kopen of huren

Weet jij niet goed of je wil blijven huren of toch al een woning zou kopen? Eén ding is zeker: de vastgoedmarkt heeft het afgelopen jaar een aantal veranderingen doorgemaakt. Een kort overzicht van de cijfers in de huur- en verkoopprijzen.

De huizenmarkt in 2023

Afgelopen jaar bleven zowel de huur- als verkoopprijzen van woningen in Vlaanderen stijgen. We maken een onderscheid:

Huurprijzen stegen met 11,3% op 2 jaar tijd

Volgens de de Huurbarometer van CIB is de vraag op de huurmarkt sterk gestegen, maar het aanbod volgt niet. Integendeel: oude huurwoningen vallen zelfs uit! De gemiddelde huurprijs in 2023 was € 868 per maand, dat is een stijging van maar liefst 11,3% ofwel € 90 tegenover 2021. Wat blijkt nog uit de studie? Vlaams-Brabant is de duurste provincie waar je gemiddeld een kwart meer betaalt dan in de goedkoopste provincie West-Vlaanderen.

17% minder woningen verkocht, maar prijs blijft stijgen

In de vastgoedbarometer van de Federatie van Belgische Notarissen zien we dat in 2023 17% minder huizen en appartementen zijn verkocht dan in 2022. En toch was er ook een stijging in prijzen te merken! Voor een huis was dat 3% meer, voor een appartement 3,3%. Ook hier valt op dat je in Vlaams-Brabant het meest betaalde voor een huis. In West-Vlaanderen vond je dan weer de duurste appartementen.

Kopen of huren in 2024: dit mag je verwachten

De prijzen voor kopen en huren blijven dit jaar evolueren. Experts voorspellen wel dat de verkoopprijzen eerder zullen stabiliseren. De vraag naar kwalitatieve woningen blijft hoog, en veel mensen hebben het budget niet om te kopen. Daarom gaan meer en meer mensen huren, waardoor de huurprijzen wel kunnen stijgen. Mogelijks in een gematigder tempo.

Belangrijk om te weten is dat de Belgische vastgoedmarkt bekendstaat als een stabiele markt. Uiteraard schommelen de prijzen, maar op een minder extreme manier dan in andere landen.

Ga voor zekerheid met Promobuild

Kiezen tussen kopen of huren is een beslissing die invloed heeft op je financiën. Wanneer je met Promobuild in zee gaat, investeer je in een toekomst met zekerheid en kwaliteit. Onze projecten zijn ontworpen met jou als bewoner in gedachten, gelegen op strategische locaties en gebouwd om te voldoen aan de hoogste standaarden van comfort en duurzaamheid. En hoewel huren op korte termijn flexibiliteit kan bieden, blijft vastgoed kopen de slimste investering.

Onze deskundige adviseurs begeleiden je graag bij het vinden van een project dat past binnen je budget. Met een breed aanbod aan huizen, appartementen en bouwgronden vinden wij voor jou een thuis die past bij jouw wensen. Contacteer ons gerust en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download