Terug naar overzicht

Partner Saniboetiek: “Energie besparen? Bouw niet te groot”

23 mei 2022

Van sanitair tot HVAC-oplossingen, installatiebedrijf Saniboetiek uit Lanaken is de expert in het vak. En op die expertise kunnen aannemers en projectontwikkelaars al meer dan 35 jaar beroep doen. Eentje daarvan is Promobuild. In 2014 gingen ze met elkaar in zee en acht jaar later verloopt de samenwerking nog steeds even vlot. “We denken met elkaar mee”, klinkt het bij technisch directeur Jacky Sohl.

“Door de jaren heen hebben we heel wat hechte relaties opgebouwd met verschillende partners. Promobuild is er daar één van. Wat we zo fijn vinden aan de samenwerking is dat we met elkaar meedenken. We stellen ons altijd de vraag hoe we elkaar kunnen verder helpen, en dat schept een vertrouwensband. Samen hebben we al heel veel mooie projecten kunnen realiseren.”

“Promobuild apprecieert Saniboetiek als partner, dat voel je. Ze gaan met ons in zee omdat wij de beste prijs-kwaliteit leveren en omdat we gericht advies geven. Nog niet zo lang geleden hebben wij hen aangeraden om vloerverwarming in de plaats van radiatoren te plaatsen in een van hun projecten. Zij vertrouwen op onze expertise en nemen dat advies ter harte. Dat is fijn. Aan de andere kant denken ze ook heel sterk mee met onze werking.”

Alles wordt duurder

Een grote uitdaging waar we de laatste tijd mee kampen zijn de stijgende prijzen van materialen. Als je vandaag een prijs opvraagt voor materiaal, kost het tegen de tijd dat je het bestelt nog veel meer. Daarom kopen we ons materiaal tegenwoordig meteen aan en stockeren we het in ons magazijn tot de werken van start gaan. Dat is zowel financieel als logistiek een hele uitdaging.”

“Maar niet alleen de materialen stijgen in prijs, ook de energieprijzen gaan de lucht in. We merken dat onze klanten veel meer bezig zijn met duurzame en energiezuinige oplossingen. En dat is ook voor ons een uitdaging. We merken dat de media daar een grote rol in speelt, zij durven bepaalde kwesties ook wel eens opblazen. Natuurlijk is duurzaamheid belangrijk, maar de meest duurzame oplossing is daarom niet altijd de beste. Het is belangrijk dat je verschillende factoren zoals de grootte van de woonst, de prijsklasse en de ROI (het rendement op je investering) in rekening brengt. Wij adviseren daar wel sterk in.”

“Mijn advies? Denk goed na over je energietechnieken. En als je nog kan: bouw niet te groot. Of probeer zeker elke mogelijke oppervlakte te benutten. Want hoe groter je ruimte, hoe hoger de energiekosten liggen. Een grote aanrader is om een thermostaat te plaatsen, waarmee je gemakkelijk de temperatuur in je woning kan aanpassen en ruimtes zoals de slaapkamer niet altijd zoveel energie moeten verbruiken. Maar ook door je woning heel goed te isoleren kom je al een heel eind.”

Grootste uitdaging

“In de bouw sta je voor veel uitdagingen, maar iets wat de laatste tijd opvalt is dat steeds meer aannemers en projectontwikkelaars vragen naar een totaalaanneming. Ze willen niet alleen dat wij de HVAC-installaties doen, maar ook bijvoorbeeld de elektriciteit voor onze rekening nemen. Voor onze partner is dat aangenaam, want dat betekent dat zij maar één aanspreekpunt nodig hebben. Voor ons is het een uitdaging, want er komt veel verantwoordelijkheid bij kijken en we moeten telkens op zoek gaan naar een goede onderaannemer. Maar die uitdagingen houden het juist boeiend, dus blijven we bij Saniboetiek ons best doen om onze partners in elke vraag tegemoet te komen.”

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download