Terug naar overzicht

Project in de kijker: wat schuilt er achter deze uniek gevel in Tienen?

30 mei 2022
Residentie Tienen

Op de kruising van de Vierde Lansierslaan en de Astridvest in Tienen ligt een residentie met 25 appartementen. Deels achter de gevel van een oud herenhuis, deels in een witte nieuwbouwblok. Werfleider Erik Vandervelpen geeft een woordje uitleg.

Oude gevel

“In de Vierde Lansierslaan in Tienen staan verschillende dokterswoningen en herenhuizen. Eén van die herenhuizen hebben we omgebouwd tot residentie met 25 appartementen. Van de stad Tienen moest de gevel van het herenhuis blijven staan, dus dat hebben we ook gerespecteerd. Maar voor de rest werd de woning volledig gestript en ook de tuin met zwembad werd opengebroken. Achter de oude gevel liggen nu drie appartementen met hoge plafonds, omdat we de opbouwhoogtes van de gevel moesten respecteren.”

“De andere 23 appartementen bouwden we aangrenzend in een nieuwbouwblok die afgewerkt werd met een witte gevel en hout. De twee verschillende gevels creëren een unieke look in het straatbeeld. Het is echt een mooi project geworden.”

 

Apotheek

“De grootte van de appartementen varieert tussen de 80 en de 140 vierkante meter. Het zijn dus allemaal ruime appartementen in het centrum van Tienen. Elk appartement heeft ook een ondergrondse parking en kelder. Een grote troef is het groot zonneterras van zo’n 25 vierkante meter groot. Alleen de appartementen op de gelijkvloers hebben een privé tuin in plaats van een terras.”

“Naast de 25 appartementen bouwden we in dit project ook nog een handelspand op de hoek, dat nu een apotheek geworden is. Wanneer we commerciële ruimtes bouwen, doen we dit meestal casco. Op die manier kan er achteraf nog een persoonlijke toets aan gegeven worden.”

Duurzaamheid

“De residentie werd opgeleverd in het jaar 2015, BEN-woningen waren op dat moment nog niet zo’n spraakmakend thema. Al hebben we ons natuurlijk wel aan de EPB-wetgeving moeten houden. Die was nog iets minder strikt dan vandaag, maar toch is de residentie al voorzien van een goed ventilatiesysteem en zijn de appartementen zeker voldoende geïsoleerd.”

Goede partners

“Op de bouw zijn er elke dag discussies, dat is een feit. Maar over het algemeen is dit project heel vlot verlopen. De fijne samenwerking met architectenbureau Rimanque in Tienen droeg daaraan bij. Maar zowel de ingenieur, de aannemer ruwbouw als al onze andere partners hebben dit mede mogelijk gemaakt. Samen hebben we er een mooi project van gemaakt.”

In ’t kort

– Architecten- en Studiebureau Rimanque.
– Tienen, provincie Vlaams-Brabant.
– 25 appartementen. Van 80 tot 140 vierkante meter.
– Oplevering in 2015.
Nog meer zien van dit project?

 

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download