Terug naar overzicht

Syndicus Luk Devos: “Bij Promobuild koop je met een gerust hart”

15 december 2022
Syndicus

Luk Devos is vastgoedmakelaar en syndicus voor z’n eigen bedrijf DM Vastgoed. Hij heeft onder andere appartementsgebouwen van Promobuild in z’n syndicus-portefeuille. Hij vertelt hoe dat in z’n werk gaat.

“Een syndicus beheert kort gezegd de gemene delen van een appartementsgebouw”, zegt Luk. “Is bijvoorbeeld de lift defect, elektriciteit niet in orde of een lamp stuk in de gang? Dan zorg ik ervoor dat alles terug in orde komt. Als syndicus beheer ik de brandverzekering en stel ik elk jaar een boekhouding op waarin we bepalen wie hoeveel voorschot moet betalen.”

“Momenteel ben ik syndicus voor zo’n 30-tal appartementsgebouwen, en geloof me: mijn telefoon rinkelt constant. Syndicus is intussen een knelpuntberoep. Je moet juridisch, technisch, administratief en bouwkundig goed onderlegd zijn. Daarnaast moet je ook een people manager zijn. Er zijn namelijk veel verschillende persoonlijkheden in 1 appartementsgebouw en het is bijna onmogelijk om die allemaal tevreden te stellen. Je moet dus al deze skills onder de knie hebben én graag doen.”

Samenwerking met Promobuild

Luk Devos werkt al zo’n 15 jaar samen met Promobuild en is syndicus in zo’n 10-tal appartementsgebouwen van ons. “Het eerste appartementsgebouw van Promobuild in mijn portefeuille was Meander in Aarschot. De vroegere zaakvoerders van Promobuild belden me op met de vraag of ik hun syndicus wilde worden, en ik heb ‘ja’ gezegd. Intussen ben ik syndicus in appartementsgebouwen van Promobuild in Heverlee, Tienen, Aarschot en Geel. En dat doe ik graag, ik beheer deze gebouwen alsof ze van mezelf zouden zijn.”

Syndicus

“Promobuild levert ook goede appartementsgebouwen af. Zijn er toch problemen? Dan zijn die snel opgelost. Het beheer van alle appartementsgebouwen van Promobuild draait trouwens goed. Je koopt met een gerust hart bij hen.”

Tip: haal er een architect bij

“Momenteel wordt er veel gekocht op plan”, merkt Luk op. “Maar veel kopers hebben niet het juiste inzicht om aan bepaalde zaken te denken of om zich in te beelden hoe het appartement er exact gaat uitzien. Ik neem hierbij graag het banale voorbeeld van stopcontacten. Vaak gebeurt het dat kopers pas wanneer het appartement klaar is, ontdekken dat die liever op een andere plek zaten. Of dat ze er graag extra hadden. Maar eens het appartement af is, kan het niet makkelijk aangepast worden. Dan moet er weer heel wat opengebroken worden.”

“Dit kan natuurlijk ook voorvallen met heel wat andere zaken. Daarom raad ik aan om je even te laten begeleiden door een architect. Laat hem of haar je plannen zien en vraag wat hij ervan denkt en hoe hij alles inschat. Dat kost je misschien extra geld, maar zo heb je wel een appartement dat volledig voldoet aan jouw wensen.”

 

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen doen? Op zoek naar advies voor je eerste appartement of huis op een toplocatie? Geef ons vrijblijvend een seintje en dan bekijken we het samen.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download