Terug naar overzicht

5 vragen die je moet stellen om zeker te zijn van een energiezuinige woning

08 december 2022
energiezuinige woning

Ben je van plan om binnenkort een huis of appartement te kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zeker nu alle prijzen zo hoog liggen. Wij vertellen je alvast welke vragen je moet stellen en hoe we jou bij Promobuild steeds een energiezuinige woning kunnen bieden.

Belang van een energiezuinige woning

De nummer 1 reden is natuurlijk om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Let daarom op een aantal zaken wanneer je op huizenjacht gaat:

1. Is de woning nieuwbouw of gerenoveerd?

Een nieuwbouwwoning is meestal energiezuiniger. Daardoor zijn er minder onvoorziene kosten en is het vaak een betere investering. Denk er wel aan dat de aankoopprijs hoger ligt. Koop je een woning die je moet renoveren? Dan ligt de aankoopprijs lager, maar de renovatiekosten kunnen stevig de hoogte in gaan waardoor je zelfs duurder uitkomt dan gepland. Zeker met de huidige stijgende prijzen voor bouwmaterialen is het onzeker op welke totaalprijs je uitkomt op het einde van de rit.

2. Hoe zit het met de isolatie?

Woningen die vóór 1980 gebouwd zijn, zijn vaak niet voldoende geïsoleerd om vandaag duurzaam in te wonen. Isoleren is dus nodig zodat je niet te veel warmte verliest. Het dak zorgt voor de grootste energiebesparing, gevolgd door de isolatie van muren. Dit kan je achteraf zelf nog renoveren, maar denk eraan dat dit een kostelijke investering is.

3. Is er dubbele beglazing?

Dit hangt samen met isolatie. Enkel glas is niet meer van deze tijd. Sinds 2020 is dubbele beglazing voor elke woning in Vlaanderen zelfs verplicht. Wil je de allerbeste isolatie voor je energiezuinige woning? Dan ga je het best voor hoogrendements- of triple beglazing.

4. Hoe wordt de woning verwarmd?

De allerbeste manier om dat vandaag te doen, is met een warmtepomp. Is dat niet het geval bij de woning die je koopt? Let er dan op dat de aardgasaansluiting, gas- of stookolietank energielabel B of A heeft. Staat er nog een oude cv-ketel in? Vervang die dan snel door een condensatieketel. Ook een verwarmingssysteem met een laag verbruik – zoals vloerverwarming – is een goede investering, want die kan je zowel via een gasketel als via een warmtepomp aansturen.

5. Zijn er zonnepanelen aanwezig?

Het is een heel groot voordeel wanneer de energie in je nieuwe woning wordt geproduceerd door zonnepanelen. Je bespaart hiermee op lange termijn én energie produceren via zonnepanelen is duurzaam. Als de zonnepanelen al op het dak liggen, ligt de aankoopprijs hoger. Zijn ze niet aanwezig? Vraag dan eerst na of het dak geschikt is om zonnepanelen op te leggen: let erop dat het dak goed georiënteerd is, voldoende zonlicht opvangt en dat het vrij is van asbest.

Tip: als je ook een batterij of warmtepompboiler installeert, kan de energie die overdag wordt opgewekt, gestockeerd worden en ’s avonds gebruikt worden voor de toestellen die je dan gebruikt zoals een kookplaat, oven, wasmachine, droogkast, …

Wat doet Promobuild?

Bij Promobuild ben je zeker van een energiezuinige woning. Wij bouwen namelijk BEN (Bijna Energie Neutraal). Dat wil zeggen dat deze woningen weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water, en dat de nodige energie uit groene energiebronnen wordt gehaald.

Verder verkopen we enkel nieuwbouwwoningen die voldoen aan de vereiste, energiezuinige EPC-scores. Ook leren we elke dag bij omdat we omringd zijn door professionals uit het vak.

Advies nodig over hoe wij jou een energiezuinige woning kunnen bieden?

Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download