Terug naar overzicht

Huis bezichtigen binnenkort? Hier let je op bij je eerste bezoek!

20 juni 2024
huis bezichtigen waar op letten

Heb je een nieuwe woning op het oog en ga je die binnenkort bezoeken? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij de eerste bezichtiging van het huis. Wij geven je alvast een aantal tips!

Vóór het bezoek: bereid je goed voor

Denk op voorhand na over welke vragen je wil stellen, schrijf ze op en neem ze mee zodat je zeker niets vergeet. Een aantal voorbeelden:

 • Hoe lang staat de woning al te koop?
 • Zijn er recent grote reparaties uitgevoerd of renovaties gedaan?
 • Wat zijn de maandelijkse kosten voor onderhoud en energie?
 • Zijn er juridische of bouwkundige kwesties bekend bij de woning?
 • Waarom verkoopt de eigenaar de woning?

Extra vragen om in je achterhoofd te houden:

 • Is er al een bod gedaan?
 • Wat is de EPC-score?
 • Is het asbestveilig?
 • Bij een appartement: wat zijn de gemeenschappelijke kosten?
 • Hoe is het contact met de buren?
 • Zijn er al veel mensen komen kijken?

Plan voldoende tijd in voor elke bezichtiging. Wanneer je bijvoorbeeld maar een half uurtje voorziet voor een bezoek, zie je belangrijke zaken over het oog.

Tijdens de bezichtiging: kijk rond en stel vragen

Naast je vragenlijst af te gaan, geef je ook je ogen goed de kost. Let op zaken zoals:

Eerste indruk

Bij binnenkomst voel je de sfeer. Is het licht en ruim? Past het bij jouw woonideeën? Let op details zoals de staat van de muren en vloeren. Is er voldoende opbergruimte? En hoe zit het met de keuken en badkamer? Visualiseer alvast hoe jij jezelf ziet wonen op die plaats.

Technische staat

Kijk naar tekenen van structurele schade zoals scheuren in muren of een verzakte fundering. Let op aspecten zoals dubbele beglazing, isolatie van muren en het type verwarmingssysteem. Deze factoren hebben een grote invloed op je energiekosten.

Locatie

De omgeving is minstens even belangrijk als de woning zelf. Zijn er voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer in de buurt? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Door een wandeling te maken in de omgeving kom je al veel te weten.

Waar op letten na de bezichtiging van het huis

Wekt de woning je interesse? Plan dan zeker een tweede bezoek in. Vaak zie je tijdens een eerste bezichtiging niet alles. Bij een tweede krijg je weer nieuwe inzichten. Wil je hierna een bod doen? Maak dan eerst een realistisch budget op en houd rekening met de aankoopkosten, zoals notariskosten en registratierechten. Onderhandel slim over de vraagprijs, maar hou je budget in het achterhoofd. Zorg er ook voor dat alle juridische documenten in orde zijn, zoals kadastergegevens en erfdienstbaarheden.

Huis bezichtigen? Dat verloopt zorgeloos bij Promobuild!

Op zoek naar een gloednieuwe woning waar je je geen zorgen hoeft te maken over verborgen gebreken of achterstallig onderhoud? Dan is Promobuild de perfecte partner voor jou! Wij bieden een ruim aanbod aan nieuwbouwprojecten in diverse stijlen en prijsklassen.

Heb je nog vragen hierover? Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.

Handige Gids:
Investeren in vastgoed? Breng het naar een hoger niveau met deze tips
Download