Sinds 1 januari 2023 geldt er in Vlaanderen een wetgeving die eigenaars van woningen met een hoog energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht tot renovatie om de energie-efficiëntie te verbeteren. Wat is die renovatieverplichting precies? En wie moet wat wanneer doen? Wij leggen het je graag uit.
Wat houdt de renovatieverplichting in?
Kocht jij sinds 1 januari 2023 een woning met EPC-label E of F? Dan moet je binnen de 5 jaar je huis of appartement renoveren naar label D of beter. Het doel van deze renovatieverplichting is om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en zo de ecologische voetafdruk verkleinen. Het ultieme einddoel? Dat tegen 2050 elk gebouw label A heeft.
Dat verloopt via volgend langetermijnplan:
- Gekocht sinds 1 januari 2023 en binnen de 5 jaar renoveren naar label D voor zowel huizen als appartementen.
- Gekocht sinds 1 januari 2028 en binnen de 5 jaar renoveren naar label C voor zowel huizen als appartementen.
- Gekocht sinds 1 januari 2035 en binnen de 5 jaar renoveren naar label B voor huizen en label C voor appartementen.
- Gekocht sinds 1 januari 2040 en binnen de 5 jaar renoveren naar label A voor huizen en label B voor appartementen.
- Gekocht sinds 1 januari 2045 en binnen de 5 jaar renoveren naar label A voor zowel huizen als appartementen.
Voor wie geldt deze renovatieverplichting?
De verplichting geldt momenteel voor alle eigenaren van residentiële gebouwen met een EPC-label van E of F. Dit is ook van toepassing voor wie een vakantiewoning of tweede verblijf heeft. Het is belangrijk dat je als huiseigenaar de exacte eisen en tijdlijnen checkt bij je gemeente, want die kunnen per locatie variëren. Zijn je renovatiewerken klaar? Dan moet je dit bewijzen met een nieuw EPC-attest.
Tips om je EPC-waarde te verlagen:
Investeer in isolatie
Isolatie is cruciaal om geen warmteverlies te hebben in je woning. Door te investeren in hoogwaardige isolatiematerialen voor daken, muren en vloeren bespaar je een groot deel van de energie die anders voor verwarming wordt gebruikt.
Update je verwarmingssysteem
Oude verwarmingssystemen zijn vaak inefficiënt en verbruiken veel energie. Door ze te vervangen door moderne, energiezuinige systemen zoals een hoogrendementsketel, warmtepompen of zelfs geothermische systemen, verminder je je energieverbruik aanzienlijk.
Verbeter de ventilatie
Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor de luchtkwaliteit in huis en helpt ook bij het reguleren van de temperatuur. Ventilatiesystemen die voorzien zijn van warmteterugwinning gebruiken de warmte van uitgaande lucht om binnenkomende koude lucht op te warmen, waardoor er minder energie nodig is voor verwarming.
Ga voor zonne-energie
Zonnepanelen zijn een uitstekende investering om de duurzaamheid van je woning te verhogen. Ze genereren elektriciteit die wordt gebruikt om je huis van stroom te voorzien, waardoor de afhankelijkheid van het net afneemt en de energiekosten dus ook dalen.
Gebruik slimme technologie
Slimme technologie, zoals thermostaten, energiemonitors en ledverlichting, vermindert het energieverbruik aanzienlijk door meer controle en inzicht te bieden in je energiegebruik. Deze apparaten zijn eenvoudig te installeren en kan je vanop afstand besturen, wat zorgt voor een efficiënter energiebeheer.
Renovatieverplichting? Niet nodig wanneer je bij Promobuild koopt!
Promobuild verkoopt enkel nieuwbouw. Sinds 2021 bouwen wij BEN, oftewel Bijna Energie Neutrale woningen. Die zijn zo zuinig dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Daarnaast zoeken we altijd naar de nieuwste technieken om woningen energiezuinig te maken. We leveren de meeste woningen ook af met een EPC-attest waar opstaat dat ze in orde zijn tegen de energiedoelstellingen van 2050.
Heb je nog vragen hierover? Contacteer ons en we helpen je graag op weg met ons advies op maat.